Ratzdorf, net over de grens aan de rivier de Neisse, zijrivier van de Oder. Vandaar naar Greifswald. De stad maakte vroeger deel uit van de Hanze. Tegenwoordig heeft ze vooral een regionale functie. In de stad is sinds 1456 de Ernst Moritz Arndt Universiteit gevestigd, één van de oudste universiteiten in Europa.Ratzdorf en Greifswald.

Van Greifswald reizen we door naar Rügen. Als eerste zijn we langs de ferry gereden om onze overgang naar Zweden te reserveren. Dinsdag en woensdag varen ze niet, geen hoogseizoen. Donderdag alleen nog laat, dus vrijdag op zijn vroegst. We gaan ons vermaken op Rügen en omstreken.

Door de velden naar Lohme, in Nationalpark Jasmund, gewandeld. Voordat we de Königsstuhl en Stubbenkammer gaan bezoeken, gaan we eerst de inwendige mens versterken. Petra, hoe kan het ook anders, een schnitzel en Willem snoekbaars.
De zeemist kwam weer opzetten, wat wel een ander uitzicht biedt. Zoals gezegd, we wilden naar de Königsstuhl wandelen, maar zoals alles op Rügen moet alles uitgemolken worden, dus betaald. Dit resulteerde in het afsluiten van de de wandelbare toegangsweg. Dus maar laten zitten, we hadden het per slot al eens gezien en zijn weer rustig naar de natuurcamping gewandeld. De zon was erbij gekomen, dus tijd voor een biertje.Natuurcamping, op naar Lohme, ons diner en pril geluk.

Het plan was om kraanvogels te spotten, dus we besloten weer het eiland te verlaten en richting Gross Mohrdorf te reizen. Hier is een informatie centrum over kraanvogels, maar we kwamen er al snel achter (niet goed voorbereid) dat het de verkeerde periode is om de vogels te zien. Ze broeden en de gewassen op de akkers staan meer dan een meter hoog, dus zijn ze er wel maar zien doen we ze niet.
Maar uitgeweken naar de haven van Barhöft. Daar de nodige was gedaan en er waren twee vissersschepen die dagelijks verse vis verkochten. Eén met mooie paling en de ander met o.a. prachtig vette schol. Twee gekocht voor de giga prijs van 2 €. Schoongemaakt, gefileerd en de volgende dag heerlijk op de gril.Gross Mohrdorf: kraanvogels. Barhöft: kwikstaat en de palingvisser.

Op camping De Klomp, Nederlandse eigenaren, vast Friezen, brengen we de laatste dagen door op Rügen.
De volgende dag rond 14:00 uur vertrekken we naar Zweden, Trelleborg om dan door te rijden naar Ystad, de stad bekend van Wallander.