Lübeck is een prachtige hanzestad aan de Oostzee waar nog best het een en ander te zien is. We staan direct aan de Trave op loopafstand van het centrum. De avond ervoor hebben we al even langs de Trave gewandeld en het Informatie Center bezocht voor Petra's broodnodige plattegrondje met stadswandeling.Lübeck. Langs de Trave, trafokasten, entertainment en verschillende hofjes.

Lübeck, een kleine historie.

Van de 12e tot de 16e eeuw werkten Nederlandse en Duitse steden samen om zoveel mogelijk geld te verdienen aan de handel met Scandinavië en Rusland. Hanzesteden noemden ze zichzelf en een van de belangrijkste Hanzesteden was Lübeck, in het noorden van Duitsland aan de Trave, een zeearm van de Oostzee. Van hieruit vertrokken de schepen en Lübeck werd zo belangrijk voor Duitsland dat het een vrijstad werd. Vanaf de 16e eeuw legden er ook regelmatig schepen uit Frankrijk en Spanje aan en nog steeds is Lübeck de belangrijkste Duitse importeur van Franse wijn. Door de opkomst van de Verenigde Staten werd de Atlantische Oceaan belangrijker en verloor Lübeck haar invloed.

De Middeleeuwen van heel dichtbij

De door water omringde middeleeuwse binnenstad wordt sinds 1987 beschermd door de status UNESCO Werelderfgoed . De imposante stadspoort, de Holstentor, uit de 15e eeuw maakte onderdeel uit van de stadsmuur en is een voorbeeld van middeleeuwse baksteengotiek.

Het 13e eeuwse Rathaus is een prachtig gotisch gebouw met hoge slanke torens en imposante bogen en vooral het metselwerk met donkere baksteen is uniek. De mooiste kerk van Lübeck is de St. Marienkirche, een grote basiliek met maar liefst drie schepen en twee torens van 125 meter hoog.
Andere bijzonder gebouwen zijn de romaanse Petrikirche uit de 15e eeuw.

Het Buddenbrookhuis dat bekend werd door de boeken van Thomas Mann.

Met zijn roman ‘Buddenbrooks’ won hij in 1929 de Nobelprijs voor de Literatuur.
De Buddenbrooks is een schoolvoorbeeld van een klassieke roman uit vervlogen tijden. Ze handelt over vervliegende tijden en het langzame instorten van werelden die kort geleden nog eeuwig leken.

 

De beroemde Holstentor, Het stadhuis, Het huis van de Buddenbrooks, St. Marienkirche, de romaanse Petrikirche en toegangspoort uit 1444.

De weergoden waren ons goed gezind, dus ook uitnodigend om terrasjes te pikken. Hier, tov Scandinavië, is het weer leuk om iets te nuttigen qua prijs.
En aan het einde van de wandeling, wilde Petra uiteraard, hoe kan het ook anders in Duitsland, een schnitzel eten. We besloten naar de Schiffergesellschaft te wandelen, een plaats en een instelling, een gevoel en het is geschiedenis. Dan is het weer, voor ons die lekkere trek hebben, een geweldig restaurant.
Al met al een mooie stadswandeling en tijd om richting Nederland te reizen.