Vanuit Božanov reizen we Polen in. Het is praktisch aan de andere kant van de camping in Božanov.

Allereerst gaan we de b
asiliek van de Heilige Moeder Gods in Wambierzyce bezoeken, wat een bijzonder basiliek moet zijn. Het lijkt echter wel dat als wij zoiets bezoeken, er steigers zijn aangerukt om het te bekleden.
Zoals beschreven: Dit Maria-bedevaartsoord hoort zonder meer bij de mooiste monumenten van Kladsko. De basiliek werd gebouwd volgens de Tempel van Salomo in Jeruzalem. Bij de basiliek hoort een kruisweg met 100 kapellen en 12 poorten. Een grote attractie van dit bedevaartsoord zijn beweegbare kerststallen van de plaatselijke horlogemaker Ludwik Wittig. We hebben hier weinig van terug kunnen vinden.

     

Wambierzyce: In en om de basiliek. Onderweg kwamen we muskusratten tegen die gevoerd werden?

We hadden plannen om het Gory Stołowe Nationaal Park in te gaan. Het nationaal park is gelegen in het zuidwesten van Polen en ligt ook gedeeltelijk in Tsjechië. Het park is het thuis van de Tafelbergen en staat bekend om haar bijzondere gestalten van steenmassieven en labyrinten, gevormd door wind en water.
Misschien komen we er nog eens terug, maar we konden geen geschikte GOP vinden en vrij overnachten is verboden, helaas.
Onze weg maar vervolgd richting Rügen via Wroclaw.Beeld van de Tafelberg. Bloeiende koolzaadvelden onderweg naar Wroclaw. 

Wroclaw is een levendige studentenstad met prachtige gebouwen, veel restaurantjes en kroegjes, een prachtig marktplein met pastelkleurige gebouwen en het kan midden mei ook nog 7 graden, winderig en nat zijn.

Wroclaw is te vergelijken met zijn grotere broer Krakau, want beide steden in Polen hebben wel iets van elkaar weg. Maar Wroclaw is wat kleinschaliger en nog minder bezocht. Vanwege het bijzondere culturele karakter was Wroclaw in 2016 Culturele Hoofdstad van Europa.

Kabouters in Wroclaw

Elke stad heeft zijn eigen bijzonderheden en Wroclaw heeft er ook eentje: overal in de stad zie je beelden van kabouters. Dat heeft een historische reden.
Tijdens het communisme was de oppositiegroep het Oranje Alternatief in Wroclaw en tekende dwergen op plekken door de stad, om te protesteren tegen het communisme. In 2001 is ter ere van dit verzet een standbeeld van een dwerg opgericht. Het werd het officiële symbool van de stad en nu staan er overal in het centrum bronzen beelden van deze sprookjesfiguren.Selectie van de vele kabouters in Wroclaw.

Historische overheersing

Wroclaw, ook wel Breslau genoemd, heeft een roemruchte geschiedenis. Het was ooit de hoofdstad van Silezië en is in de loop der jaren vermengd met culturen en bevolkingsgroepen. De Bohemen, Oostenrijkers en Pruisen veroverden de stad en lieten er hun sporen na. Dat zie je terug in de prachtige herenhuizen in Renaissancestijl, gotische kerken en barokke paleizen.

Tweede Wereldoorlog

De stad werd in de 19e eeuw een industriestad en groeide naar een half miljoen inwoners. Maar de Tweede Wereldoorlog bracht grote schade aan de inwoners en de stad. Na de oorlog waren er nog maar een half miljoen inwoners over, zij waren gevlucht of gedood door de bombardementen. Na de oorlog werd de stad herbouwd en groeide uit tot wat het nu is, een prachtige monumentale stad met veel allure.

Panorama van Racławice

Het Panorama van Racławice is een schilderij (A la panorama Mesdag in Scheveningen), dat zich in de Poolse stad Wrocław bevindt. Het geheel ronde schilderij meet 15 x 120 meter, en stelt de slag bij Racławice voor. In deze slag, die op 4 april 1794 werd gestreden, stonden Poolse opstandelingen (soldaten en boeren) onder leiding van Tadeusz Kościuszko tegenover een Russisch leger onder leiding van generaal Aleksandr Tormasov.
Ondanks dat de Slag bij Racławice uiteindelijk niet resulteerde in een vrij en onafhankelijk Polen, waren de Polen zelf bijzonder geďmponeerd door de felheid en de dapperheid waarmee de Poolse strijders van weleer de Russen tegemoet waren getreden.Panorama van Racławice, buiten en wat beelden van het schilderij.

Oude stad

De oude stad aan de overkant van Ostrow Tumski wordt het meest bezocht (kerken eiland). Daar ligt ook de Markthal en is het moderne concertgebouw dat in de Hala Ludowa (Volkshal) grote voorstellingen geeft.

130 bruggen

Wroclaw is de vierde stad van Polen en telt rond de 650.000 inwoners. Het ligt aan de rivier de Odra (Oder), die als een rode draad en blikvanger door de stad loopt. Met meer dan 130 bruggen zijn beide stadsdelen goed te bereiken. Daarnaast liggen er 12 eilanden in de rivier.

Onze volgende overnachting was in Duitsland.