De Preikestolen steekt 604 meter boven de Lysefjord uit. In oude tijden heette het plateau Hyvlatånnå (de afgesleten tand). Dit circa 25 x 25 meter vlakke rotsplateau is waarschijnlijk tienduizend jaar geleden gevormd door scheuring als gevolg van vorst.
Het plateau lijkt wel met een mes te zijn afgesneden. Het loodrechte scheurpatroon is heel duidelijk te zien als men het plateau van bovenaf beziet. Langs de hele fjord vindt men zogenaamde drukontlastingsspleten, en daarvan is de scheur in de Preikestolen  een goed voorbeeld. Toen de Lysefjordgletsjer ruim tienduizend jaar geleden smolt, verdween de druk van het ijs, en de rotsen begonnen te scheuren. Het is niet moeilijk om te bedenken wat er gebeurt als die scheuren diep genoeg zijn.

Een bankier uit Stavanger voer regelmatig op een stoomboot door de Lysefjord, en toen de kapitein hem gewezen had op de rots, besloot de man dat hij de eerste wilde zijn die het rotsplateau beklom. In 1896 lukte hem dat. In de jaren die volgden maakten meer en meer mensen de trip, werd er promotie gemaakt voor deze hike en in 1921 werden er routebordjes geplaatst.

Door de toenemende populariteit en de grote groei in het toerisme in de jaren ’80 heeft het pad, en ook het rotsplateau zelf, heel wat te lijden gehad. Daarom is er in 2013 een stel Nepalese sherpa’s ingehuurd om het moeilijkste gedeelte van de trail te verbeteren.

Een oud bijgeloof zegt echter, dat op de dag dat zeven zussen met zeven mannen zullen trouwen uit het gebied rond de Lysefjord, het plateau zich los zal rukken van de berg, in de fjord zal vallen en een enorme golf zal veroorzaken, die al het leven in het gebied zal wegvagen. Je bent gewaarschuwd. Het uitzicht van de Preikestolen over de Lysefjord en de adrenaline die je voelt aan de rand doet je werkelijk alles vergeten.