Via Hannover en Dresden reizen we naar het Nationaal Park in Tsjechië.

Het Park ligt in het noordwesten van Tsjechië, de Tsjechische naam van het natuurgebied is Česká Svycarsko en wordt ook wel Tsjechisch Zwitserland genoemd. Het nationale park is opgericht in 2000 en heeft een oppervlakte van ruim 79 vierkante kilometer. Eigenlijk is er niets te vergelijken met Zwitserland. De toppen van Tsjechisch Zwitserland zijn maar 500 meter hoog, dus kunnen niet tippen aan de toppen van Zwitserland.

Onze "camping" in Hřensko, Mezní Louka was een beetje prehistorisch, maar het sanitair was OK. Vanuit hier hebben we een 16km lange wandeling gemaakt, afgewisseld met een prachtige boottocht. Tussen de kloven varen kleine boten (zoals in Giethoorn de punters)  over de Kamenicerivier tussen de 50 tot 90 meter hoge kliffen. De lokale schippers vertellen levendige verhalen over de geschiedenis van de kloven. Camping in Hřensko, Mezní Louka. Onderweg naar Pravčická brána. En langs en over de Kamenicerivier.

Doel van de wandeling is Pravčická brána of de Pravčická Boog, de grootste natuurlijke zandsteenboog van Europa. De zandsteenboog of de zandsteenbrug heeft een binnenhoogte van 16 meter, een lengte van 26,5 meter en een maximale breedte van 8 meter. De Pravčická brána is een filmlocatie in de Walt Disney film “De kronieken van Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast”.Van Hřensko, Mezní Louka naar de Pravčická brána of de Pravčická Boog.

We reizen verder richting het Nationaal Park Gór Stołowych (Pools: Park Narodowy Gór Stołowych) (Nederlands: Tafelbergen), een nationaal park in Zuidwest-Polen. Maar blijven eerst op een camping in Božanov, bij een Nederlands echtpaar. Het belooft zondag een regendag te worden, dus een mooi excuus om s-middags via het Duitse RTL, F1 in Barcelona, te kijken. Én s-avonds Ajax kampioen te zien worden.

Maandag reizen we naar Polen en het lijkt wat beter weer te worden.