Hoewel er een limiet is wat betreft drank, wordt er grootscheeps ingekocht voor vertrek met de ferry naar Zweden. Karrenvrachten vol en in Zweden, totaal geen controle. Dat wordt dus inslaan.
Wij waren eerst bang dat ze ons zouden controleren, dus de pakken wijn "goed" verstopt. Bleek dus niet nodig.Bedrijvigheid voor vertrek naar Zweden.

 In het begin varen we langs de kust van Rügen. Omdat we op Rügen niets konden zien van de kust door de zeemist, was het vanaf de ferry een prachtig gezicht op Nationalpark Jasmund, de Königsstuhl en Stubbenkammer.  Na de ronding van Rügen was er weinig te zien. Na 4,5 uur op de ferry varen we Trellenborg binnen.

We wilden de kaart van Zweden op de TomTom selecteren, maar helaas heel Scandinavië miste. Later in het Information Center in Ystad deze opnieuw geladen, gelukkig. (Had WiFi nodig en een beetje stabiel). We hadden een oude Garmin, reserve, maar dat is wel behelpen.Rügen, de haven uit. De krijtrotsen van Nationalpark Jasmund met als laatste de Königsstuhl.

Vanaf de ferry rijden we langs de Oostzee richting Ystad. Vlak voor Ystad is een GOP direct aan de Oostzee.
Prachtig uitzicht en een mooie start voor onze komende weken toeren, wandelen, fietsen en uiteraard vissen.

Ystad is een lieflijk stadje met Middeleeuwse, pastelkleurige halfhouten huizen, geplaveide straten met kinderkopjes en de "zonovergoten" pleinen dat prachtig ligt aan de Zuid-Zweedse kust van Skåne.
Maar dit stadje kent een sterke criminele historie. Fictief wel te verstaan. Want Ystad is wereldberoemd dankzij de avonturen van inspecteur Wallander uit de boeken van de bekende Zweedse auteur Henning Mankell.

Alles over Wallander

We wilden in de voetsporen van Wallander treden. De hoogtepunten uit de boeken en het leven van de fictieve inspecteur Wallander zijn zeer herkenbaar.  In het Information Center kunnen ze ons alles vertellen over de speciale wandeling door Ystad 'In de voetsporen van Wallander'. Nou dat viel een beetje tegen, maar het stadje was wel heel gezellig, met een drukke winkelstraat en gezellige restaurants. Van het laatste hebben we heerlijk gebruik van gemaakt.

Als je meegaat op een van de Wallander-rondleidingen, krijg je het grootste deel van de stad en de voornamelijk historische attracties te zien. De belangrijkste zijn het Sankt Knuts plein, het 12e-eeuwse franciscaner klooster (Gråbrödraklostret) en de aangrenzende Sankt Petri-kerk met museum.

Het groene landschap (veel regen?) van Skåne begint direct buiten de stadsgrenzen.Ystad. Heerlijke zalm, feest op het Sankt Knuts plein, Klosterdammen, nog een beetje Kunst en onze GOP voor de Oostzee.

Na deze prachtige, zonnige dag in Ystad, was het weer huilen geblazen. Koud en regen, dus echt weer om samen graven bezichtigen.
Als eerste reden we naar Ales Stenar bij Kåseberga. Dit enorme grafmonument ligt op de rand van een steile kust, uitkijkend op zee.
De lengte van het monument is 67 meter en het bestaat uit 58 stenen die soms meer dan 2 meter hoog zijn. Goed ingepakt op pad.

Na dit fenomeen, reizen we af naar Glimmingehus, het best bewaarde kasteel van Zweden (1499). Het kasteel speelt een belangrijke rol in Selma Lagerslöfs Nils Holgersson.

Dan Simris, waar in de tuin van de pastorie twee runenstenen staan.
Runenstenen zijn stenen waarin inscripties in het runenschrift zijn gekerfd. De stenen zijn vaak gemaakt door de Vikingen en dienden vooral ter nagedachtenis aan gestorvenen. Verreweg de meeste stenen met runeninscriptie zijn gevonden in Zweden; namelijk zo'n 2500. In Denemarken, Noorwegen en IJsland komen deze stenen ook voor.


   


Ales Stenar bij Kåseberga, zijn wij en het grafmonument. De runenstenen.

Kivik als laatste, wat betreft graven, het
ongeveer 3000 jaar oude koningsgraf. Dit is één van de grootste prehistorische grafmonumenten van Scandinavië uit de laatste bronstijd, Bredarör of Kungagrav genoemd. De steenhoop die het graf omgeeft, heeft een diameter van 75 meter en de hoogte nu is 3,5 meter. Ooit was deze wel 12 meter hoog. De ontbrekende stenen zijn gebruikt voor het bouwen van vestingen en huizen.
Via een gang komen we bij de grafkamer. Het graf zelf bestaat uit een kist met aan de binnenzijde interessante tekeningen.
 Bredarör of Kungagrav. De steenhoop, de ingang en de tekeningen in het graf.

Via een GOP op een prachtige golfbaan zijn we afgereisd naar Kalmar.
We staan op een GOP, op steenworp afstand van het centrum en het Kalmar slot.
In het centrum zijn de Dom en het stadhuis de moeite waard.

De Dom van Kalmar.
Bij de wijding van de kerk werd hij opgedragen aan Karel XI van Zweden. Met de bouw van de kerk was in 1660 begonnen. De kerk werd in klassieke stijl gebouwd, naar voorbeelden van de Renaissancekerken in Rome. Het interieur werd gebouwd overeenkomstig de lutherse leer, waarbij het barokke altaar het middelpunt werd.

Stadhuis van Kalmar.
Ook het stadhuis van Kalmar is gebouwd in klassieke stijl.

Kalmar slott (Kasteel uit de 11e eeuw)
Van oorsprong dateert het kasteel uit de 11e eeuw, maar het slot zoals het er nu staat is ontstaan in de 16e eeuw geïnspireerd op de renaissancestijl.Kalmar. De Dom, het stadhuis, Kalmar slot en wij ervoor en zomer in Zweden.

We besluiten wat kilometers te maken, want Zweden is groot en met ons tempo van nu, zit er geen schot in. Wel doen we onderweg nog even een karakteristiek Zweeds dorpje aan. Lunds By.
Het is het oudste en best bewaard gebleven dorp in de streek, met acht rode huisje rond het plein. Tevens is dit gebruikt als locatie voor de verfilming van "Wij uit Bolderburen", één van Astrid Lindgrens boeken.Lunds By.

Via wat omzwervingen zijn we uiteindelijk naar het Orsa Rovdjurspark, ofwel het
Orsa roofdierenpark (Orsa berenpark)

Orsa roofdierenpark is het grootste roofdierenpark van Europa. In dit park kunnen we diverse roofdieren, waarvan enkele voorkomend in Zweden, in hun vrij natuurlijke leefomgeving bekijken: verschillende soorten beren, wolf, ijsbeer, sneeuwluipaard, Perzisch luipaard, veelvraat, berguil, Siberische tijger en lynx.

Het park is vrij groot en om de dieren goed te kunnen zien zijn er diverse uitzichtpunten. Van hieruit zie je de dieren van boven af en heb je een mooi uitzicht over het park en de omgeving.

De lynxen en veelvraten zijn zo schuw dat je deze dieren alleen goed kunt bekijken indien zij worden gevoerd. Wij hebben dat niet gezien, net zoals niet alle dieren die zich huisvesten in het park. Nare van deze beesten is dat ze zich niet laten zien op commando.Orsa Rovdjurspark. Veelvraat, ijsbeer, sneeuwuil, bruine beer, luipaard en Willem met zijn sneeuwuil.

Door prachtig Zweden vol natuur op naar onze volgende stop, aan een rivier. Ook veel locals die met zelfs een caravan hier de nacht doorbrengen. Zoals jullie misschien wel weten, geldt in Zweden en Noorwegen
een heel bijzonder recht, namelijk het recht om overal te recreëren waar je wilt. Dat recht heet Allemansrecht, oftewel Allemansrätten. En daar kun je als vakantieganger optimaal van profiteren.

Allemänsrätten is uniek en maakt een belangrijk onderdeel uit van de Scandinavische levensinstelling: iedereen heeft het recht om van de prachtige landen te genieten. En dat betekent dat het je vrij o.a. je camper neer te zetten waar je wil, een duik te nemen in een willekeurig meertje, te gaan wandelen, paardrijden of varen waar het je mooi lijkt in de vrije natuur.

Respect voor de natuur
Het allerbelangrijkste: respect voor de natuur. En dat betekent dat het verboden is om de flora of fauna aan te tasten, te beschadigen of te verstoren. Laat de plek waar je recreëert precies zo achter als je 'm aangetroffen hebt: dus neem alles mee. Met name afval uiteraard.

Kamperen met je eigen kampvuur
Wat is er romantischer dan 's avonds bij je eigen kampvuur te zitten? Open vuur is toegestaan, mits je goede voorzorgsmaatregelen neemt. Kies een plek waarbij je de natuur niet beschadigt en informeer van te voren of open vuur wegens langdurige droogte niet tijdelijk verboden is. Je mag takken en twijgen die op de grond liggen gebruiken voor je kampvuur, het is uiteraard niet toegestaan om bomen om te kappen of takken af te breken.Onderweg naar de GOP, vuurtje en je potje koken, s-avonds bij het vuurtje een lekker borrel (dat kan door het allemansrecht).

Tja, zoals deze reis meer is gebeurd, s-avonds mooi en lekker weer en s-nachts gaat het regenen. Niet erg, maar we hadden plannen om naar het wildcamp te gaan. Het is een camping van Nederlanders en ligt prachtig in de natuur. Vanuit hier kon je een eland safari doen en aan de rivier kon je er prima vliegvissen.
Het terrein was gras, geen andere gasten, erg verlaten en met veel regen op een gras ondergrond hebben we slechte ervaringen, dus maar overgeslagen.

Uitgeweken naar een prachtige camping in de natuur, én zon als toegift en super aardige beheerders. En als toetje een aantal kraanvogels die kwamen fourageren. Ook voor eventuele vogelliefhebbers een aantal goudvinken gezien. Maar ook ander vee, ontzettend lieve pinken (jonge koeien) en aaibare varkens.

De eigenares heeft speciaal voor ons de sauna opgestookt en hebben daar lekker een uurtje in vertoeft. Daar warm je wel heel lekker van op.

Na een lekker douche, gaan we op zoek naar de Nessie van Zweden. We eindigen op een schitterende plek direct aan het meer in ÖSTERSUND

Hij is de afgelopen 365 jaar door velen gezien; ooggetuigen genoeg. Wetenschappelijk is hij echter nog niet geaccepteerd, maar de plaatselijke VVV heeft hem omarmd als een kameraad in de strijd voor meer toeristen. Wat ze in Schotland kunnen met Nessie, kunnen ze in centraal Zweden ook met het Monster van het Storsjön Meer.
De circa 450 ooggetuigenverslagen kunnen grofweg worden verdeeld in twee categorieën. De eerste heeft het over een soort aal van 10 meter lang en een meter breed. De tweede spreekt over een slangachtig wezen met bobbels op zijn rug en een hondenkop met een lengte van 14 meter.

Storsjöoduret werd in 1635 voor het eerst door een plaatselijke geestelijke gezien, die zijn bevinding noteerde in het kerkboek van Herdal. Daarna volgde mondjesmaat wat waarnemingen. In 1863 was het de beurt aan Jöns Bromée: "Er was een groot lelijk monster in het meer en we besloten het te volgen. Twee geweren werden geladen en twee boten haastig klaar gemaakt. Ondertussen was het monster van de kant verder het water in gegleden. Het leek op 10,12 glinsterende zwarte ankers die aan elkaar gekoppeld waren en elkaar volgden."

 

Eerst GOP, met aaibaar vee. Dan op zoek naar de Zweedse Nessie.

Njarka Sami Camp ligt op een schiereiland in het meer Häggsjön, Åre Municipality, Jämtland en is het volgende doel.
Njarka betekent schiereiland in de Zuid-Samische taal. Het is een rustige plek - Sami-mensen zijn altijd aangetrokken geweest tot harmonieuze plaatsen.

Het grote achthoekige tipi-achtige gebouw Jarnge is het middelpunt van het kamp. Er is ook een huishoudelijke tiphut. Het vuur is warm en verhalen komen hier tot leven. In een tipi zitten is een democratische manier om samen tijd door te brengen. Iedereen is zo belangrijk als elkaar en er zijn geen hoeken om in te verbergen. In een tipi kan iedereen in de ogen van iedereen kijken. Het is een geweldige manier om elkaar te leren kennen.

Ook hier is het weer de commercie de oorzaak van dat het Njarka Sami Camp maar beperkt open is. Voor het Camp bevindt zich een Hÿtter (huisjes park)  die vervelend doen. We werden door de eigenaar staande gehouden en mochten alleen lopend naar het Camp. Ondertussen zijn er ook geen rendieren meer en zo verdwijnt ook deze prachtige folklore. We hebben het kamp wel bezocht. Er zijn nog twee andere kampen op de grens van Zweden en Noorwegen over.Njarka Sami Camp

Na dit toch wel wat teleurstellend bezoek, reizen we terug door een prachtige omgeving en zien we aan de andere kant van de rivier ons volgende doel al liggen.

De grootste waterval van Zweden. De waterval Tännforsen in Jämtland heeft een valhoogte van 38 meter en in de lente, als de waterval het krachtigst is, valt er 740 m³ water per seconde naar beneden. Dat is voldoende om het stadion Globen in Stockholm in een kwartier tijd helemaal te vullen.
De dreunende waterval met haar watersluiers zorgt voor een wilde, betoverende omgeving.

In de winter bevriest het water tot ijs en vormt dan opmerkelijke formaties en een ijsgrot achter de waterval, die uitdaagt tot een bezoek. Als het donker wordt, wordt de grot verlicht met lampen. Het toeristenbureau van Tännfors bouwt elk jaar een iglodorp met ijsbar, ijshotelkamers en een ijsconcertzaal aan de voet van de waterval.De waterval Tännforsen en als laatste heel alleen op de wereld.

En zoals al eerder gezegd, het allemansrecht geldt ook hier, en hebben in alle stilte, nou ja behalve het dreunende geluid van de waterval, een heerlijke nachtrust gehad.

Op weg naar Trondheim.